Kanjerschool

Sinds maart 2014 mogen we ons een Kanjerschool noemen.
Onze leerkrachten zijn gecertificeerd om de Kanjertraining te geven.

Doelen van de Kanjertraining:

  • Het bevorderen van vertrouwen en veiligheid in de klas
  • Het versterken van de sociale vaardigheden van leerlingen
  • Beheersing van de verschillende oplossingsstrategieën bij pesten en andere conflicten
  • Bewustwording van de eigenheid van leerlingen
  • Leren om verantwoordelijkheid te nemen
  • Het bevorderen van actief burgerschap en sociale integratie

De Erkenningscommissie Interventies van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) heeft de Kanjertraining beoordeeld als effectief volgens sterke aanwijzingen. Dit is de hoogst mogelijke erkenning voor programma’s die gericht zijn op opgroeien en opvoeden.

De methode kent een leerlingvolgsysteem dat erkend is door de Cotan, Commissie Testaangelegenheden Nederland. De onderwijsinspectie beoordeelt het leerlingvolgsysteem als een goed instrument waarmee kinderen in hun sociale ontwikkeling gevolgd kunnen worden.
Zichtbaar in de school en in de groep hangen de vijf afspraken van de kanjertraining:

  1. We vertrouwen elkaar
  2. We helpen elkaar
  3. We werken samen / niemand speelt de baas
  4. We hebben plezier / niemand lacht uit
  5. We doen mee / niemand doet zielig

De Kanjertraining bestaat uit het bewust worden van 4 manieren van reageren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van 4 typetjes:

De witte pet of de tijger ( de kanjer). Deze kinderen zijn positief, zelfverzekerd, behulpzaam en betrouwbaar. Ze komen op voor andere kinderen en kunnen hun gevoelens goed verwoorden.

De zwarte pet of de vlerk. Het gedrag van dit kind is brutaal. Het kind wil de baas zijn en doet dit door te intimideren, te manipuleren, te bedreigen of conflicten op te zoeken. De zwarte pet wil wel alles bepalen, maar nergens verantwoordelijk voor zijn.

De rode pet of de aap. Het gedrag van deze kinderen is vaak clownesk, opvallend en uitdagend. Ze willen erbij horen en doen stoer op een vervelende manier. Deze kinderen nemen geen verantwoordelijkheid voor wat ze doen maar wijzen snel naar een ander.

De gele pet of het konijn. Deze kinderen zijn verlegen en teruggetrokken. Ze voelen zich onzeker en vinden alles eng. Ze kunnen moeilijk voor zichzelf opkomen en uiten zich moeilijk. Door deze bange, afhankelijke opstelling kan het kind genegeerd of gepest worden.

Leren via de petten:

We leren kinderen inzien dat je geen gedragstypetje bént, maar dat je je gedraagt als een gedragstypetje. Je gedraagt je overigens nooit alléén maar als een zwarte pet, gele pet, rode pet of witte pet. Vele combinaties zijn mogelijk. In de kanjertraining leren we de kinderen te kiezen voor witte petten gedrag.

Dat wil niet zeggen dat alle gedrag van de zwarte pet, rode pet en gele pet verkeerd of slecht is. Immers, de witte pet met de zwarte pet zijn kinderen die goed de leiding kunnen nemen, dingen opzetten en ervoor gaan. De witte pet met de rode pet zijn heel gezellige kinderen, ze fleuren een groep op met hun vrolijkheid. En witte petten met een gele pet zijn goede luisteraars en staan voor anderen klaar.

Alle petten hebben dus hun goede kanten. Alleen tevéél zwart, rood of geel maakt het voor een kind lastig in sociale situaties.

Log in Ontwerp | HFCM onderwijs Realisatie | Heutink ICT